OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Yrkesfaglig praksis i Europa - årets Erasmus-erfaringer oppsummert

I februar 2024 fikk 11 Vg2-elever fra Aust-Lofoten videregående skole 2 ukers yrkesfaglig praksis i Europa med støtte fra Erasmus+. Skolen har siden 2014 deltatt i Erasmus+ programmet for yrkesfag. Vi har sendt mange elever ut i Europa til våre samarbeidsskoler, som hjelper oss å finne lokale arbeidsplasser. Erasmus-programmet dekker alle utgiftene for elevenes reise og opphold. Gruppene følges av en lærer som har ansvar for å følge opp elevenes sikkerhet og læringsutbytte, og være deres trygghet når det trengs.  

Praksis på sykehjem og dagsenter for eldre i Middelburg, Nederland 

Fire elever fra Vg 2 helsefagarbeider reiste til en koselig og akkurat passe stor by i Nederland; Middelburg, hvor vi samarbeider med skolen CSW Toorop Talent College Toorop Talent College | CSW (cswalcheren.nl). 
Elevene var to uker i praksis på to ulike arbeidsplasser. To av elevene var på sykehjem og to av elevene var på dagsenter for personer med Parkinson og demens. Alle elevene fikk følge ansatte som hadde ansvar for å organisere aktiviteter og skape en meningsfull hverdag for de eldre. Dette arbeidet er i stor grad organisert i et samarbeid mellom det offentlige og frivillige. En av arbeidsplassene hadde flere hundre frivillige som bidro. Elevene opplevde dette svært ulikt eldreomsorgen i Norge, men det var en nyttig erfaring å ta med hjem. Utover det faglige fikk elevene lærerike erfaringer av å bo sammen i leilighet og samarbeide om å lage mat og være sosial sammen, og å ha hverdagen sin i et annet land, kultur og språk.  

Reiselivspraksis på et lite hotell i Middelburg, Nederland

En elev har vært utplassert på et hotell i sentrum av byen, og arbeidet har gitt et godt innblikk i hvordan det er å jobbe på et lite, privat hotell. Her har eleven hatt veldig varierte arbeidsoppgaver, alt fra frokostservering, rengjøring av rom, innsjekk og utsjekk, og ikke minst kommunikasjon med gjester og ansatte. På fritiden ble det tid til både sightseeing, shopping og ikke minst mye sosialt samvær med elevene fra helsefagklassen. Eleven fikk gode erfaringer fra praksisplassen og ikke minst har eleven erfart og kjent på de sosiale utfordringene ved å bo tett sammen med andre.

Praksis i språkbarnehage i Huesca nord i Spania

I Spania samarbeider vi med den yrkesfaglige skolen CPIFP Montearagon i Huesca CPIFP Montearagón - Inicio (cpifpmontearagon.es) Fire elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget var i praksis i samme barnehage i Huesca i to uker. Dette var en språkbarnehage hvor barn fra 4 mnd til 3 år lærte fransk og engelsk. En spennende erfaring for våre elever. Vi ble invitert til vår samarbeidsskole hvor vi var sammen med en tilsvarende klasse der. Våre elever fikk delta i timer og utvekslet ulike erfaringer fra arbeidsliv, skolegang og kultur. I tillegg ble det tid til en del ekskursjoner hvor vi så og opplevde spansk kultur.  

Praksis hos Seasight Solutions i Hvide Sande i Danmark

I Danmark samarbeider vi direkte med bedriften Seasight Solutions Velkommen til Seasight Group - Seasight Group. De to elevene fra teknologi- og industrifag Vg2 ble svært godt tatt imot hos Seasight, hvor det var satt opp et variert program for de to ukene. Bedriften har spesialisert seg på løfte- og håndteringsutstyr for vindmølleindustrien, med spesielt fokus på vindmøller offshore.

Elever og lærere ble innkvartert på Hvide Sande Inn, som eies av Seasight. Her hadde alle hvert sitt rom med dusj og toalett, mens mat ble tilberedt sammen i fellesområdet.

Elevene vekslet mellom produksjonsavdelingen i Hvide Sande og montasjeavdelingen i Ringkøbing. De fikk på denne måten følge alle deler av virksomheten i løpet av oppholdet.

I tillegg til dette fikk elevene hospitere på Skjern Tekniske skole. Her var de med på matematikk og engelskundervisning, og de fikk arbeide praktisk i verkstedet. Denne skolen er den største og best renommerte yrkesskolen i Danmark, som har elever fra hele landet. På Skjern Tekniske skole fikk elevene et praktisk oppdrag de skulle løse på de to dagene de hadde til rådighet. 
Elevene fikk også besøke Esbjerg Havn, som er verdens største utskipningshavn for vindmøller.  Her så vi nærmere på en av de store kranene på havnen. Den løfter 380 tonn!

På fritiden ble det tid til noen ekskursjoner i nærområdet. Besøk på Fiskeri og sjøfartsmuseet i Esbjerg. Besøk på Lyngvig Fyr, 38m høyt med utsikt ut over Nordsjøen. Her fikk de testet høydeskrekken.